2024. Május 5. Vasárnap Györgyi napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

2012-12-07 09:01:44

ozsvath_s.jpgA püspökladányi Karacs Ferenc Múzeum Baráti körének szervezésében 2012. december 12-én, szerdán 14 órától Ozsváth Sándor művelődéstörténész (a képen) előadására kerül sor a múzeumban.  Az előadó egy  adventi beszélgetés keretében fogja bemutatni új kötetét „..mik vagyunk” címmel. Ez a mű az előző „Látjátok, feleim…” című könyv történeteinek folytatása. A szerző meggyőzi a kötet olvasóját arról, hogy hazánkfiát minden érdekli, ami a kis Túrtól a Görgényi-havasokig porladó, elidegenülő kultúránk értéke marad(hat). S a magyarságismeret tanáraként, a szerves műveltség elkötelezett híveként ezután sem tehet mást, mint felmutatni: „….mik vagyunk”.
"Csonka-Szatmárban, Szamosszegen születtem 1950-ben. A gyermek- és ifjúkor meghatározó időszakait Nagyecseden és Debrecenben töltöttem igaz magyarok, nyakas kálvinisták között. A Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában érettségiztem. Előbb Egerben szereztem magyar-történelem szakos általános iskolai tanári oklevelet, majd egyetemi diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházelmélet szakán. Nyolc évig Püspökladányban tanítottam, 1982 óta vagyok a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola oktatója (két éve már csak mint „továbbszolgáló”).  A tanítás mellett hosszú ideig vezettem amatőr színjátszó együtteseket – ősbemutatóként még gyermekoperát is rendeztem (Csenki Imre-Vargha Balázs: A tücsök és a hangyák). Rendszeresen jelennek meg írásaim, fotóim különböző debreceni és országos lapokban, folyóiratokban. Tagja vagyok a Protestáns Újságírók Szövetségének. Előző kötetemet, Látjátok, feleim… címmel az Accordia Kiadó jelentette meg 2009-ben." (Ozsváth Sándor)

2012-12-06 20:16:31

mez_1.jpg
2012. december 8-án 10:00-től a MÉZ Napja lesz a püspökladányi Karacs Ferenc Múzeumban. A családi napon a méhekről, a méhészetről, a méz szerepéről tart interaktív előadást a Püspökladány és Vidéke Méhészek Egyesülete. Gyarmatiné Bihari Terézia mézeskalács készítő bemutatójára, valamint méhészeti termékek kóstolására és vásárlására lesz lehetőség. Belépő: 100.- Ft/fő. Adventi készülődésre ajánlják iskolai csoportoknak: szalmacsillag készítést és a Luca napi hagyományok felelevenítését. (forrás:kfmuzeum.hu)

2012-12-06 10:22:47

sugall__jubileum.jpgA Sugalló Zenekar 2012. december 8-án (szombaton) ünnepli fennállásának 10 évfordulóját. Ez alkalomból szeretettel várnak mindenkit jubileumi rendezvényükre a Hajdú székházba (Debrecen, Hatvan u. 32.) Az Ünnepi koncert kezdete 19 óra, melyen szerepelnek a zenekar egykori és jelenlegi zenészei. A koncertet táncház, illetve 5 fogásos csángós vacsora követi. Menü: Borcsleves, Túróspuliszka, Zakuszka, Csombordos savanyúkáposzta-saláta, Édes málé. Közreműködők: Arany Zoltán, Baboth Dóra, Balla Fruzsina, Barkó Réka Judit, Éles Gergő-Tompa, Heit Lóránd Levente, Kertészné Uhrin Klára, Kiss Ernő, László Attila – Laba, Mester István, Mészáros Péter, Molnár Előd Balázs, Nagy Imre, Nagyné Majláth Emese, Szabó Balázs és még sokan mások.

2012-12-05 09:48:52

s__rr__ti_p__linka.jpgA Magyarok Szövetsége 2012.december 8-án, szombaton a Bárándi Általános Iskola tornatermében rendezi meg a IV.Sárréti Pálinkaversenyt. Az esemény zártkörű, nevezni lehet december 5-ig. A programból: 18:00-tól Pálinkaverseny, karácsonyi sütemény és pogácsa mustra, magyar portékák kóstolása. 20:30 Jótékonysági árverés az iskolások nyári táboroztatására. Az est folyamán fellép a  Határtalan Néptáncegyüttes, a Nyitnikék Citera együttes, bohózatot adnak elő Somogyi László és barátai. Cefrézésről, pálinkafőzésről, érlelésről, ízvilágról Szekrényesi Imre és Oborzil Tamás tart előadást. Az est folyamán a falu kemencéje be lesz fűtve, úgyhogy mindenki hozhatja a sütnivalóját.

2012-12-04 14:01:50

diszn__toros.jpgIII. Karcagi Szent Miklós-napi Disznótoros- és házipálinka-verseny, és V. Nagykunsági Pálinkafesztivál Karcagon 2012. december 8-án (szombaton) 07-21.00 óráig a Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium udvarán (Karcag, Szentannai Sámuel u.18.). Az esemény fővédnökei: Dr. Fazekas Sándor miniszter, Varga Mihály miniszter, védnökei: Dobos László polgármester, Gyökeres Sándor igazgató. Zsűrielnökök: Dr. Oroszné Dr. Prekop Erzsébet, a Pálinka Nagykövete, a Miskolci Likőrgyár vezérigazgatója, a Házipálinka-verseny zsűrijének elnöke, Palkovics Péter, az MVH elnöke, a Társadalmi zsűri elnöke, Zsolnay Gábor, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Oktatási Bizottságának és a Disznótoros verseny zsűrijének elnöke. Program: 07.00 Ünnepélyes megnyitót mondanak a Fővédnökök, a Védnökök, és a Zsűrielnökök. 07.15 Közös koccintás a böllérek „szúrópálinkájával”. 07.20 Böllérverseny kezdete. 08.30-tól Disznótoros- és házipálinka-verseny zsűrizés kezdete, disznótoros ételek és házipálinkák kóstolója. 10.00-13.30 Az Agrár-sajtóklub kihelyezett ülése. 17.30 A Házipálinka- majd a Disznótoros-verseny eredményhirdetése. Ünnepélyes díjátadó. A díjakat átadják: Varga Mihály miniszter, V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Dobos László Karcag Város polgármestere, Védnök Gyökeres Sándor a Szentannai Sámuel Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója, Dr. Oroszné Dr. Prekop Erzsébet  Zsolnay Gábor, Palkovics Péter zsűrielnökök. Zárszó, majd közös adventi gyertyagyújtás. Koncertek! 16.30 Sinful Passion, 18.00 Charlie, 19.00 Kontrollzé, 20.00 Apostol. Nevezési határidő: A kitöltött nevezési lapok leadásával és a nevezési díjak befizetésével a Nimród**** Bioszálloda és Bioétterem recepcióján személyesen (5300 Karcag, Bajcsy-Zsilinszky u. 4.), vagy faxon (59) 503-198, vagy e-mailen keresztül rendezvenyek@biohotelnimrod.hu. Házi disznótoros verseny: 2012. november 30. (péntek) 18.00 óráig. Házi pálinkák versenye: 2012. december 7. (péntek) 18.00 óráig
Belépődíj: Felnőt (14 év felett) 500 Ft, Gyerek (6-14 éves korig) 200 Ft. További információ. Ifj. Hubai Imre: 06 30 915-31-74, Nagy Melinda: 06 30 571-18-76.

2012-12-04 08:50:44

bárdosi_1.jpg
2012. december 8-án 19:00-kor a debreceni Homokkerti Közösségi Házban lesz Bárdosi Ildikó "Megjövendölve volt régen" címmel megjelent lemezének bemutató koncertje, melyre mindenkit szeretettel várnak. A esten megvásárolható a CD.

2012-12-03 19:51:47

m__zeskal__cs.jpgA Nagycsaládosok Karcagi Egyesülete, a Karcag Városi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és a Kádas György Szakiskola Karcagi Tagintézményének mézeskalácsos tanulói tisztelettel meghívják Önt és kedves családját az I. Karcagi Mézeskalács Fesztiválra, mely a Kádas György Szakiskola Karcagi Tagintézményében kerül megrendezésre 2012. december 3-tól december 7-ig. A fesztivál megnyitója december 3-án, hétfőn 11 órakor lesz. A fesztivál ideje alatt megtekinthető egy mézeskalács kiállítás a Kádas György Szakiskola tanulóinak és oktatójának munkáiból, egy hagyományos és egy „modern” kézműves kiállítás a Kádas György Szakiskola tanulóinak munkáiból és karcagi alkotók (Balogh Lajos, Nagyné Marika, Madar Marianna, Bernáth Imréné) munkáiból. Kiállításra kerülnek Némethné Edit mesés mackói is. A belépés díjtalan! A kiállítások naponta 10.00 órától – 15.00 óráig tekinthetők meg.

2012-11-30 19:29:48

pasztoradvent_hortobagy_6_l.jpg2012. december 1-jén Hortobágyon  a Vásártéren. „… Hanem ősszel szoruláskor, Az a pásztor, aki számol.” Az állatok késő őszig – amíg a jószág havat hoz a hátán – a pásztorral együtt a legelőn vannak. Ekkor behajtanak a telelő helyekre, és el kell számolniuk a jószággal. Előkerül a rovásfa két fele és a pásztor és a gazda egyeztetik azt. Az elveszett állatok emlékére koszorút eresztenek a Hortobágy folyóba. Köszöntik az adventet a hortobágyi templom falánál és az adventi koszorú tüzével pásztortüzet gyújtanak az öreg pásztorok a kisbojtárokkal a tél beköszönte előtt a hortobágyi vásártéren az advent előtti szombaton.(forrás:hortobagy.hu)

2012-11-27 18:53:09

kunmediator_logo.jpgMint azt már néhány hete olvashatták, ez évben harmadik alkalommal került megrendezésre a Kun-Mediátor Utazási Iroda és a Mediátor Tv által közösen szervezett „Utazz Velünk Gondolatban” c. vetélkedő. 2012. november 22-én a Karcagi Nagykun Református Gimnázium adott helyet a 10 döntőbe jutott csapat végső összecsapásának, melyet Kemecsi László és Papp-Disznós Ágnes vezetett. A köszöntő és a szabályok ismertetése után a diákok megkapták a feladatsort, melyhez nagy örömmel és izgalommal fogtak hozzá. Egy 9 feladatból álló, 200 pontos feladatlapot kellett megoldaniuk a megadott idő alatt, melyet változatosan, de a középiskolai tananyaghoz mérten próbáltak az utazási iroda munkatársai összeállítani. Volt itt vaktérkép, keresztrejtvény, írók-költők szerelmei, magyar ételek, borvidékek, hungarikumok. Az eredményhirdetés előtt, a résztvevőket vendégül látta az iroda egy jóízű uzsonnára, ahol megbeszélhették a diákok és a pedagógusok a feladatok érdekességeit, nehézségeit. A döntő előtt a csapatoknak 1-1 megadott témát kellett kidolgozni, ezek közé tartozott pl. a tiszafüredi fazekasság, az egri vár és a Széchenyi Lánchídja is. Ezeknek a beadott feladatoknak is megtörtént az értékelése, ugyanis a pontszáma beszámított a végső sorrendbe. Elmondható, hogy ebben az évben értek el a diákok a legmagasabb pontszámokat a döntős feladatsor megoldásánál, néhány pontszám különbség volt a helyezések között. Így alakultak ki végül a dobogós helyezések: harmadik helyen zárt a törökszentmiklósi Bercsényi Miklós Katolikus Gimnázium „Európa felfedezői” csapata (Papp Georgina, Sebők Bence, Szombati Gábor, felkészítő: Horváth István); második helyezést ért el a Karcagi Nagykun Református Gimnázium „HungarIQm”csapata (Illés-Tóth Adrienn, Rózsa Imre, Kovács Miklós, felkészítő: Dobos Lászlóné). Első helyezést ért el - és így részt vehetnek a Kun-Mediátor Utazási Iroda által szervezett 2012. december 8.-ai „Advent Bécsben” 1 napos utazásán -, a Karcagi Nagykun Református Gimnázium „Ha Isten Velünk, kicsoda ellenünk?” csapata. Csapattagok: Balog Erika, Perge Tibor, Halmai Balázs. A győztes csapat felkészítő pedagógusaként, Major Jánost kérdeztük a felkészülésről: „A csapat tagjai 12.B osztályos tanulók, mindhárman már földrajzból érettségiztek, közép-és emelt szinten. Erika több országos és megyei versenyeredménnyel büszkélkedhet földrajzból, ő és Tibor is az idei földrajz OKTV-n továbbküldhető dolgozatot írt, ami mindenképpen dicséretes. Nagyon lelkesen készültek a versenyre, szinte már alig várták. A tavalyi verseny példája alapján próbálták összetenni fejben az elméleti részt, majd jöttek a felkészülések, ahol lebontottuk személyre szólóan hazánk, Magyarország földrajzát. Időt és energiát nem kímélve, átnéztünk minden lehetőséget, próbáltuk folyamatosan szűkíteni a témát, szinte semmi sem maradt ki. A kompetencia alapú feladatokból kiindulva jutottunk el a konkrét, megoldandó feladatokig, amelyhez egy nagyfokú lexikális felkészülés is társult, s így alakult ki a végső siker. A befektetett munka meghozta gyümölcsét, megérdemelt győzelmet arattak, melyről színvonalas pályamunkájuk is tanúskodik, amiben a Tiszafüredi fazekasságot mutatták be és hívtak meg mindenkit egy virtuális kirándulásra. Itt fókuszba kerültek a tiszafüredi kulturális és művészeti értékek, a finom halászlé, a gyerekek pedig egy interaktív program keretén belül ismerkedhettek meg a fazekas mesterséggel.Munkájuk, szorgalmuk és kitartásuk példaértékű lehet valamennyi csapat számára, felkészítő tanárként szeretnék gratulálni mindhármójuknak és kívánom, hogy maximálisan élvezzék ki a győztes csapatnak járó bécsi kirándulás minden percét.” Végezetül a Kun Mediátor Utazási Iroda nevében Dobrai Sándorné ügyvezető ezúton is szeretné megköszönni az iskolák pedagógusainak az együttműködést, köszöni a csapatok munkáját, valamint gratulál az első helyezett csoportnak, s reméli, hogy a következő években is ilyen sok és jól felkészült diákkal vetélkedhetünk és utazhatunk gondolatban szép tájainkon.
(Írta:Papp-Disznós Ágnes - Kun Mediátor Utazási Iroda Püspökladány)

2021-04-19 09:20:31

 Móré Mihály (1924-1997) Festőművész, grafikus. Debrecenben született, itt élt és itt halt meg 1997 november 11-én. 1954-ben végzett a Képzőművészeti Főiskolán, ahol Fónyi Géza, Kofán Károly, Szőnyi István tanítványa volt. 1955-ben visszatért Debrecenbe. A Magyar Képzőművészek Szövetségének egy időben debreceni titkára is volt. A természetelvű festészet képviselője, de sokféle műfajt és technikát művelt: olaj,szén, pasztell, kréta, tus, karcolótű és nyomólemez egyaránt szerepet kapott alkotásaiban. Életműve szorosan kapcsodik Debrecenhez és a Hajdúsághoz. Önálló alkotásnak számítanak illusztrációi versekhez, regényekhez. Gyakran felidézte a hagyományos paraszti és kézműves világot. 1951 óta számtalan egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek művei. Sok pályázati és kiállítási díjat nyert. Munkái megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galériában, a Déri Múzeumban, sőt külföldi gyűjteményekben is. A Hajdú-Bihari Grafikai Művésztelep szakmai díját róla nevezték el. (forrás:Tiszántúli képes kalendárium) 

m__r__k__p2.jpg


Oldal :123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
464748495051525354555657585960
616263646566676869707172737475
767778798081828384858687888990
919293949596979899100101102103104105
106107108109110111112113114115116117118119120
121122123124125126127128129130131132133134135
136137138139140141142143144145146147148149150
151152153154155156157158159160161162163164165
166167168169170171172173174175176177178179180
181182183184185186187188189190191192193194195
196197198199200201202203204205206207208209210
211212213214215216217218219220221222223224225
226227228229230231232233234235236237238239240
241242243244245246247248249250251252253254255
256257258259260261262263264265266267268269270
271272273274275


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu